Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Ustawienie Internetu UPC 25 MB/s
Autor Wiadomość
Lukasz10_2004 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Mar 2008

UP 13 / UP 5


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-06-08, 20:01   Ustawienie Internetu UPC 25 MB/s

Witam :) posiadam od niedawna internet UPC 25MB/s oraz router Tp Link WR340G i zamiast Internet 25MB/s posiadam 10-11 mb/s :( na stacjonarmym 10 mb/s a na lapku 8 mb/s
prosze o pomoc aby na 2 kompach była taka sama prędkosć
Komputer stacjonarny jest podłączony kablem stacjonarmym czyli połaczenie lokalne
Laptop jest na Wifi z routera

Prosze o pomoc :D
0 UP 0 DOWN
 
Tymcio 


Zaproszone osoby: 1
Wiek: 30
Dołączył: 07 Wrz 2006

UP 24 / UP 19


Skąd: Michałowice

Wysłany: 2011-06-08, 20:42   

A skąd masz pewność, że masz taką prędkość internetu ? :) (10-11 mb/s)
0 UP 0 DOWN
 
Lukasz10_2004 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Mar 2008

UP 13 / UP 5


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-06-08, 20:45   

bo sprawdzałem na speedtest.pl na stacjonarnym i na laptopie :)
0 UP 0 DOWN
 
Tymcio 


Zaproszone osoby: 1
Wiek: 30
Dołączył: 07 Wrz 2006

UP 24 / UP 19


Skąd: Michałowice

Wysłany: 2011-06-08, 21:27   

A dlaczego uważasz, że speedtest.pl to wiarygodne źródło informacji ?:) Poza Tobą w tym samym momencie mogło sprawdzać jeszcze kilka milionów innych osób, przez co znacznie zmniejszyła się wydajność ich łącza = Twoje odczyty spadły.

Polecam sprawdzać tutaj:
ftp://ftp.atman.pl/
0 UP 0 DOWN
 
lord 
antysikork



Wiek: 31
Dołączył: 20 Wrz 2008

UP 242 / UP 264



Wysłany: 2011-06-09, 11:25   

jaki masz typ wifi ?? np 802.11b . No i pytanie czy masz zabezpieczoną sieć i czym (wep,wpa, wpa 2 )
Ostatnio zmieniony przez lord 2011-06-09, 11:27, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
.Marcin. 
Forum.Nysa.PL

Wiek: 111
Dołączył: 16 Mar 2008

UP 0 / UP 0


Skąd: Nysa

Wysłany: 2011-06-09, 15:37   

Lukasz10_2004, Czy posiadasz również na tym kablu telewizję od UPC? Jeśli tak to część pasma zabiera TV.
0 UP 0 DOWN
 
lord 
antysikork



Wiek: 31
Dołączył: 20 Wrz 2008

UP 242 / UP 264



Wysłany: 2011-06-09, 15:46   

i sprawdź jaką ma przepustowość twoja karta sieciowa bo może mieć np 10Mbs
0 UP 0 DOWN
 
Cuba 


Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007

UP 1 / UP 0



Wysłany: 2011-06-09, 23:00   

Sprawa jest co najmniej dziwna, ale po kolei. Ustaw router wifi na kanał 13 o ile on posiada taki kanał i sprawdź jak szybko chodzi net. Jeśli nie posiadasz takiego kanału spróbuj z innymi. Mam od nich router thomsona i tam są dopiero jaja, otóż właśnie na tym kanale internet chodzi z pełną prędkością. U mnie 50 Mbitów. I nie pytaj dlaczego bo nikt nie potrafi mi tego wytłumaczyć. Co ma kanał wifi do połączenia kablowego. Ale tak się dzieje, gdy tylko zmienię kanał na inny zmniejsza mi się transfer :shock: .
0 UP 0 DOWN
 
Sebol1204 
tak


Wiek: 29
Dołączył: 14 Gru 2009

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2011-06-10, 14:31   

Jak już ktoś wspomniał speedtest może przekłamywać wyniki to po pierwsze.

25/8=3,25 - transfer rzeczywisty maxymalny jaki możesz mieć

W stacjonarnym komputerze możesz mieć karte lan w standardzie 10mbp/s
10/8=1,25 - max transfer rzeczywisty na tej karcie

to samo na lapku, możesz mieć karte lan 10mbp/s albo karte wifi w standardzie "b" która ma 11mbp/s czyli max transfer rzeczywisty 1,37

Narazie zobacz jakie masz karty i zobacz czy router nie jest przełączony na standard "b" (chyba też sie dało to zmienić, nie pamietam już :P )
0 UP 0 DOWN
 
bandit 
Grzegorz



Wiek: 39
Dołączył: 13 Wrz 2007

UP 7 / UP 3


Skąd: Brzeg/Leeds

Wysłany: 2011-06-11, 04:56   

Sebol1204 napisał/a:
W stacjonarnym komputerze możesz mieć karte lan w standardzie 10mbp/s
10/8=1,25 - max transfer rzeczywisty na tej karcie


o ile dobrze pamietam to stare komputery posiadaja karty sieciowe do 10 mbps, które były podłączane na kablu podobnym do antenowego, a teraz standart jaki wkladają to jest 100 mbps.

Co do lapków to mój (z 2011 roku) ma przepustowość na wireless 8 mbps max zas podłączony kablem 100 mbps.

nie wiem jak wyglada sprawa z wifi bo nie zagłębiałem się w temat.

Pozdrawiam
0 UP 0 DOWN
 
pilzPL 



Wiek: 40
Dołączył: 07 Gru 2007

UP 6 / UP 1


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-06-13, 15:48   

http://www.upc.pl/interne...redkosci-lacza/

Sprawdź sobie ten link kolego. Jeśli nadal masz mniejszą prędkość niż na umowie przez kilka dni to reklamuj u dostawcy.
Może to być spowodowane Twoją kartą sieciową ale nie musi- możesz mieć wiele innych przyczyn łącznie z wirusem na wylocie który ci "pożera" część łącza lub na "lewo" podpiętym sąsiadem po niezabezpieczonym WiFi lub też jakimś wybrakowanym kablem sieciowym (czy też koncentrykiem jakim pociągnęli Ci linie do lokalu).
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: 25, internetu, mbs, upc, ustawienie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 30
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu