Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziura na drodze? Powalone drzewo? Sąsiad który pali opony w domowym piecu?
Napisz do nas na adres forumbrzeg@forumbrzeg.pl a zajmiemy się każdą sprawą.
Kolejna nielegalna rozlewnia spirytusu zlikwidowana
Autor Wiadomość
Naczelna PP-B 



Wiek: 50
Dołączyła: 31 Sie 2006

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2007-02-28, 09:17   Kolejna nielegalna rozlewnia spirytusu zlikwidowana

Info od rzecznika policji

Kolejna nielegalna rozlewnia spirytusu zlikwidowana

Brzescy policjanci w poniedziałek (26 lutego) na terenie jednej z posesji w Przylesiu ujawnili nielegalną rozlewnię spirytusu. W garażu 75-letni mężczyzna posiadał 30 baniek o pojemności 5 litrów z zawartością spirytusu, 8 butelek po 0,5 litra z zawartością spirytusu, 221 butelek po 0,5 litra z nalepkami markowej wódki. Ponadto zostały zabezpieczone worki z zawartością pustych butelek na wódkę, nakrętki oraz naklejki na butelki. Mężczyźnie został postawiony zarzut nielegalnego wprowadzania do sprzedaży alkoholu oraz podrabianie znaków towarowych, za co grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.
0 UP 0 DOWN
 
Roztropek 


Wiek: 73
Dołączył: 11 Sie 2006

UP 345 / UP 162


Skąd: tutejszy

Wysłany: 2007-02-28, 10:36   

jak sam tytuł wskazuje łapiemy płotki, a hurtownicy mają się całkiem dobrze. Skoro to już kolejna rozlewnia, to skąd bierze się ten spirytus? Złapanie rolnika co rozlewa w stodole wymaga, zdaje się, dużo mniej wysiłku niż wyeliminowanie hurtownika.
0 UP 0 DOWN
 
Lotnik 



Wiek: 41
Dołączył: 04 Lip 2006

UP 8 / UP 1


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-02-28, 13:59   

Roztropek napisał/a:
Skoro to już kolejna rozlewnia, to skąd bierze się ten spirytus?

Albo ktoś gdzieś przymyka oko na granicy albo ktoś w Polmosie na lewo spiryt puszcza albo ktoś przerabia spirytus przemysłowy na spożywczy albo sam pędzi z ziemniaków, pszenicy itp produktów rolnych. Tak na chłopski rozum to wcale nie taka trudna sprawa wyprodukować troche spirytusu tak samo jak zrobić troche kwasu amfy itp. Wystarczy trochę książek poczytać albo postudiować chemię i w ramach laboratorium porobić parę .... oczywiście taki kwas czy bimber nie będzie pierwsza klasa (amfa będzie żółta >podobno< a spiryt mętny) ale i na to zapewne amatorów nie zabraknie.
0 UP 0 DOWN
 
Roztropek 


Wiek: 73
Dołączył: 11 Sie 2006

UP 345 / UP 162


Skąd: tutejszy

Wysłany: 2007-03-01, 07:48   

Skoro już o jakości rozmawiamy, to ten mętny spirytus (czytaj bimber) jest o niebo smaczniejszy i zdrowszy od wódki z akcyzą po 14 zł zł za pół litra, że nie wspomnę o nalewkach o blizej nieokreślonym ujednoliconym smaku i "aromacie", a zwanych wiśniowymi malinowymi itp. Producentów tego świństwa powinno się ścigać na równi z tymi co rozlewają mieszaninę spirytusu z różnymi rozpuszczalnikami.
0 UP 0 DOWN
 
Lotnik 



Wiek: 41
Dołączył: 04 Lip 2006

UP 8 / UP 1


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-03-01, 10:50   

bimber to nie do końca spirytus a
Roztropek napisał/a:
wspomnę o nalewkach o blizej nieokreślonym ujednoliconym smaku i "aromacie", a zwanych wiśniowymi malinowymi itp. Producentów tego świństwa powinno się ścigać na równi z tymi co rozlewają mieszaninę spirytusu z różnymi rozpuszczalnikami.
wszystko jest zgodne z prawem niestety. Może dla nas to dziwne ale wszystko produkowane jest zgodnie z polskimi, teraz i europejskimi normami EU-PN, w systemie ISO. Oczywiście to tylko teoria :wink: a co do wódki za 14 zł to ma Pan racje ( jesli chodzi o 0,5 czy nawet 0,7 l o zgrozo!) to nie wódka tylko produkt uboczny produkcji wódki, zawierający i etanol i metanol i mnóstwo syfów.
0 UP 0 DOWN
 
bartoszek 


Wiek: 35
Dołączyła: 30 Gru 2006

UP 1 / UP 0



Ostrzeżeń:
 4/4/6
Wysłany: 2007-03-02, 21:44   

z drugiej strony to nie dobrze >>>> na lokalnym rynku spirytus pójdzie do góry :wink:
0 UP 0 DOWN
 
DuLi 
KaC ?! a co ty ciota ?!



Wiek: 38
Dołączył: 12 Mar 2006

UP 0 / UP 0


Skąd: Opole-Brzeg-Wrocław

Wysłany: 2007-03-02, 23:57   

Lotnik napisał/a:
Tak na chłopski rozum to wcale nie taka trudna sprawa wyprodukować troche spirytusu tak samo jak zrobić troche kwasu amfy itp


...no nie wiem czy tak latwo sie zrobi takie cus...lata praktyki trzeba zeby wyprodukowac naprawde dobry spirytus a wg, ksiazek to tak prosto nie jest, przepisy to nie wszystko jednak ( raz sie uda a raz nie ) dlatego cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc.

Wedlug mnie z Polmosu duzo "na lewo" idzie spirytusu a takze czesto sa sprzedawane przez tutejszych wschodnich mieszkancow. Zostaje jeszcze Opole i Wroclaw a mianowicie akademiki :D ( czarny rynek )

Co do reszty (kwas, amfa) nie wypowiadam sie bo nie probowalem "zarzucic" i nawet mnie to nie interesuje. Zostawiam to dla tych co lubia miec whiskas zamiast mozgu.
0 UP 0 DOWN
 
Lotnik 



Wiek: 41
Dołączył: 04 Lip 2006

UP 8 / UP 1


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-03-03, 10:51   

DuLi napisał/a:
...no nie wiem czy tak latwo sie zrobi takie cus...lata praktyki trzeba zeby wyprodukowac naprawde dobry spirytus a wg, ksiazek to tak prosto nie jest, przepisy to nie wszystko jednak ( raz sie uda a raz nie ) dlatego cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc.


gdybyś produkował dla siebie to napewno byś się starał żeby wyszło coś dobrego, smacznego i pijalnego. W tekście podano, że rolnik miał 75 lat. Możliwe, że praktyki miał odpowiednio dużo. Cierpliwość potrzebna jak robisz jakaś dobrą nalewkę, likierek bo fatycznie potrzeba czasu aż się to przegryzie ale kto na własny użytek
Naczelna PP-B napisał/a:
30 baniek o pojemności 5 litrów z zawartością spirytusu, 8 butelek po 0,5 litra z zawartością spirytusu, 221 butelek po 0,5 litra z nalepkami markowej wódki
gromadzi?.

Wg książek nie jest prosto bo się na tym nie znamy. Dla jednych coś trudnego dla drugich coś łatwego.
DuLi napisał/a:
Co do reszty (kwas, amfa) nie wypowiadam sie bo nie probowalem "zarzucic" i nawet mnie to nie interesuje. Zostawiam to dla tych co lubia miec whiskas zamiast mozgu.

tu czyli w moim poście powyżej nie jest pisane o braniu i "zarzucaniu" ale o produkowaniu. nie zawsze ci co produkują to piją czy biorą to co stworzyli.
0 UP 0 DOWN
 
DuLi 
KaC ?! a co ty ciota ?!



Wiek: 38
Dołączył: 12 Mar 2006

UP 0 / UP 0


Skąd: Opole-Brzeg-Wrocław

Wysłany: 2007-03-03, 12:18   

Lotnik napisał/a:
tu czyli w moim poście powyżej nie jest pisane o braniu i "zarzucaniu" ale o produkowaniu. nie zawsze ci co produkują to piją czy biorą to co stworzyli.


Ogolnie rzecz biorac pisalem o Spirytusie bo mialem z tym kontakt i dlatego sie wypowiedzialem a nie pisalem ze Ty cos umiesciles w poscie o braniu tylko, ze nie robilem tego i dlatego nie pisze nic z tego wzgledu.

Co do brania to sformuowanie "nie zawsze" robi wielka roznice :P Wiekszosci wypadkow jest jednak inaczej

Lotnik napisał/a:
Cierpliwość potrzebna jak robisz jakaś dobrą nalewkę

spirytus dlatego tez sie musi przezrec odpowiednio

Lotnik napisał/a:
likierek bo fatycznie potrzeba czasu aż się to przegryzie ale kto na własny użytek

to co powiesz dopiero o wiekszej gamie produkowania tego, troche zajmuje czasu.
0 UP 0 DOWN
 
Lotnik 



Wiek: 41
Dołączył: 04 Lip 2006

UP 8 / UP 1


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-03-03, 13:40   

DuLi napisał/a:
Lotnik napisał/a:
Cierpliwość potrzebna jak robisz jakaś dobrą nalewkę


spirytus dlatego tez sie musi przezrec odpowiednio


nalewkę robi się na spirytusie więc naturalnym jest że się musi przezrec a chodziło mi o dobrą czyli taką co pracuje z rok albo dwa.
DuLi napisał/a:
Lotnik napisał/a:
likierek bo fatycznie potrzeba czasu aż się to przegryzie ale kto na własny użytek


to co powiesz dopiero o wiekszej gamie produkowania tego, troche zajmuje czasu.


nie powioem a napiszę, że 1 osoba by się tym nie zajmowała tylko jakaś większa zorganizowana grupa.

a poza tym to się :offtopic: robi... i nie ma sensu ciągnąc tej dyskusji dalej
0 UP 0 DOWN
 
Roztropek 


Wiek: 73
Dołączył: 11 Sie 2006

UP 345 / UP 162


Skąd: tutejszy

Wysłany: 2007-03-03, 14:09   

W artykule mówi się o bliżej nieokreślonym spirytusie. Można przypuszczać, że jest to spirytus z jakiegoś polmosu lub zagraniczny. Zresztą poziom ogólności tego komunikatu jest tak wielki, że trudno podjąć jakąkolwiek sensowną dyskusję. Sądząc z bliskości autostrady rozlewnia była zasilana dostawami hurtowymi, więc niedługo usłyszymy o zamknięciu kolejnej i następnej rozlewni. Ot takie pisanie, aby zwiększyć ilość materiału na stronie gazety.
0 UP 0 DOWN
 
DuLi 
KaC ?! a co ty ciota ?!



Wiek: 38
Dołączył: 12 Mar 2006

UP 0 / UP 0


Skąd: Opole-Brzeg-Wrocław

Wysłany: 2007-03-04, 09:57   

Lotnik napisał/a:
nalewkę robi się na spirytusie więc naturalnym jest że się musi przezrec a chodziło mi o dobrą czyli taką co pracuje z rok albo dwa.

nie zgodze sie z Toba w tym co napisales.Zazwyczaj nie uzywamy 95% spiyta bo scina garbniki co nie pozwala na dokladniejszy bukiet smakow z owocow.
Jak chcesz wiedziec to raczej uzywamy 70% ( wodka zmnieszana ze spirytusem 1:1 )
albo tez wlewamy sama wodke ( co pozwala zachowac prawdopodobnie witaminy )

Jak chcesz uzyskać nalewkę o wyższej zawartości alkoholu, na koniec procesu można dodać spirytusu, lub robić ją na sucho: wlać do słoja spirytus, nad nim rozpiąć gazę, i położyć na niej owoce (tak, żeby nie dotykały spirytusu), po czym zakręcić słój tak, żeby brzegi gazy wystawały za zakrętkę. Dzięki krążeniu oparów spirytusu, nabierze on koloru i aromatu owoców, nie mając z nimi bezpośredniego kontaktu.

Lotnik napisał/a:
a poza tym to się :offtopic: robi... i nie ma sensu ciągnąc tej dyskusji dalej

temat jest zwiazny ze spiytusem to jak najbardziej rozmawiam o tym, w naszych postach sa domniemania skad moze pochodzic spirytus i jak mozna go produkowac nielegalnie ( sa oczywiscie podtematy ale tez zaliczane do spirytusu )
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: kolejna, nielegalna, rozlewnia, spirytusu, zlikwidowana


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 30
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu