Chcę ugościć przyjaciół z Belgii gotując coś na bazie piwa, ale takiego polskiego w smaku, a może nawet bardziej regionalnego? Dlatego pytam was - znacie jakieś potrawy z regionu z użyciem piw - najlepiej też regionalnych?
Zupa z piwem, według przepisu mojego kolegi, dla ludzi o stalowych żołądkach, ale za to sycąca i niesamowicie smaczna:
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g surowego boczku
- 0,5 kg soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- gałązka świeżego tymianku
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 0,5 litra ciemnego piwa
- pieprz
- sól.
Przygotowanie:
- wędzony boczek pokroić w kostkę i do gara (jeśli jest mało tłusty to dodać oleju); czekamy aż się zezłoci;
- pokroić cebulę w kostkę i do gara; czekamy aż się zeszkli;
- podczas, gdy cebula się szkli, kroimy pozostałe warzywa w kostkę i do gara
- jak już wszystko się lekko zezłoci, dodajemy soczewicę;
- następnie piwo, bulion i surowy boczek w postaci dużych plastrów;
- wszystko mieszamy i czekamy około 0,5 godziny
- jeśli mięso jest jeszcze surowe, to wyciągamy je i kroimy w kostę i nazad do gara;
- przyprawiamy
- podajemy z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Do brytfanki wrzucić boczek i wytopić (pokrojony w kostkę), dodać oliwę i podsmażyć.
Dorzucić cebulę i marchewkę, smażyć dalej.
Przełożyć do innego naczynia, w brytfance obsmażyć karczek na smalcu, najlepiej robić to partiami.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać mięso z warzywami, wlać piwo, odparować do połowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Wlać rosół i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie.
Z kromek pieczywa tostowego odciąć skórkę, nasmarować z jednej strony musztardą, ułożyć kromki musztardą do dołu na powierzchni gulaszu.
Poczekać aż chleb zmięknie i zagęści gulasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum